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Registros recuperados : 24 | |
4. | | ALÉCIO, M. R.; ESTRELA, J. L. V.; FAZOLIN, M.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de. Avaliação do óleo de Piper hispidinervum como inseticida para larvas de Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 20., 2004, Gramado, RS. Programa e resumos... [Bento Gonçalves]: Embrapa Uva e Vinho; Sociedade Entomológica do Brasil, 2004. EN-640. p. 533. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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5. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; CATANI, V.; ALÉCIO, M. R.; LIMA, M. S. de. Atividade inseticida do óleo essencial de Tanaecium nocturnum (Barb. Rodr.) Bur. & K. Shum (Bignoneaceae) sobre Sitophilus zeamais Motsch. (Coleoptera: Curculionidae). Acta Amazonica, Manaus, v. 37, n. 4, p. 599-604, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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8. | | FERREIRA, A. B.; MING, L. C.; HAVERROTH, M.; LIMA, M. S. de; NASCIMENTO, M. M. do. Manejo de variedades locais de Dioscorea spp. em comunidades tradicionais da Baixada Cuiabana em Mato Grosso, Brasil. Scientia Naturalis, v. 2, n. 1, p. 204-219, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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10. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de; ALÉCIO, M. R. Toxicidade do óleo de Piper aduncum L. a adultos de Cerotoma tingomarianus Bechyné (Coleoptera: Chrysomelidae). Neotropical Entomology, Germany, v. 34, n. 3, p. 485-489, May/June 2005. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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12. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; CATANI, V.; ALÉCIO, M. R.; LIMA, M. S. de. Propriedade inseticida dos óleos essenciais de Piper hispidinervum C. DC.; Piper aduncum L. e Tanaecium nocturnum (Barb. Rodr.) Bur. & K. Shum sobre Tenebrio molitor L., 1758. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 1, p. 113-120, jan./fev. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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13. | | FERREIRA, A. B.; CHECHETTO, F.; MOREIRA, C.; LIMA, M. S. de; NASCIMENTO, M. M. do; HAVERROTH, M.; MING, L. C. Hortaliças comercializadas nas feiras de Botucatu-SP e sistemas de produção. Scientia Naturalis, v. 2, n. 1, p. 220-240, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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14. | | FAZOLIN, M.; FAZOLIN, J. L. V.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de; ALÉCIO, M. R.; COSTA, C. R. da. Inseticidas botânicos da flora amazônica: potencial inseticida de óleos essenciais no controle de Tenebrio molitor L., 1758. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE DEFENSIVOS AGRÍCOLAS NATURAIS, 3., 2006, Belém, PA. Anais...Belém: Embrapa Amazônia Oriental: Sebrae, 2006. R. 39. p. 30. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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15. | | FAZOLIN, M.; ESTRELA, J. L. V.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de; ALÉCIO, M. R.; COSTA, C. R. da. Efeito inseticida do extrato de Piper aduncum L. no controle da vaquinha-do-feijoeiro Cerotoma tingomarianus Bechyné. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 9., 2005, Recife, PE. Anais. Recife: Sociedade Entomológica do Brasil, 2005. p. 123. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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16. | | ESTRELA, J. L. V.; FAZOLIN, M.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de; ALÉCIO, M. R.; COSTA, C. R. da. Efeito inseticida do extrato de Piper hispidinervum C. DC. no controle da vaquinha-do-feijoeiro Cerotoma tingomarianus Bechyné. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 9., 2005, Recife, PE. Anais. Recife: Sociedade Entomológica do Brasil, 2005. p. 123. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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17. | | CARDOSO, I. V.; LUNZ, A. M. P.; LIMA, M. S. de; COSTA, V. L. da; LESSA, L. S.; BARBOSA, V. da S. Avaliação do crescimento de cultivares clonais de Coffea canephora irrigado e em sequeiro. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 5., 2022, Rio Branco, AC. O papel da tecnologia agrícola na segurança alimentar: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2023. p. 79-83. Apresentação oral. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 5). Editores técnicos: Rodrigo Souza Santos; Fabiano Marçal Estanislau. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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18. | | COSTA, V. L. da; BERGO, C. L.; LIMA, M. S. de; CARDOSO, I. V.; LESSA, L. S.; BARBOSA, V. da S. Desenvolvimento vegetativo de robustas amazônicos submetidos a diferentes tensões de água no solo. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 5., 2022, Rio Branco, AC. O papel da tecnologia agrícola na segurança alimentar: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2023. p. 105-109. Pôster. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 5). Editores técnicos: Rodrigo Souza Santos; Fabiano Marçal Estanislau. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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19. | | SILVA, C. M. da; HAVERROTH, M.; SOUZA, J. M. L. de; FERREIRA, A. B.; LIMA, M. S. de; NASCIMENTO, M. M. do. Caracterização físico-química de vinagreira (Hibiscus acetosella) em função da dosagem de adubo orgânico. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 2., 2019, Rio Branco, AC. A Contribuição da ciência para a agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2020. p. 37-41. Apresentação oral. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 2). Editores técnicos: Virgínia de Souza Álvares: Fabiano Marçal Estanislau. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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20. | | SOUZA, J. M. L. de; LIMA, M. S. de; NASCIMENTO, F. C. da C.; ALVARES, V. de S.; YOMURA, R. B. T.; NASCIMENTO, M. M. do. Caracterização de amêndoas de cupuaçu despeliculadas e torta parcialmente desengordurada. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 2., 2019, Rio Branco, AC. A Contribuição da ciência para a agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2020. p. 141-146. Banner. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 2). Editores técnicos: Virgínia de Souza Álvares; Fabiano Marçal Estanislau. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 24 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
04/03/2022 |
Data da última atualização: |
04/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANCHEZ, B. M. S.; VERAS, A. S. C.; FREITAS, E. V.; FARIAS, L. R.; ALBUQUERQUE, J. G. S. S.; ALMEIDA, G. A. P.; MORA-LUNA, R. E.; MONTEIRO, C. C. F.; GAMA, M. A. S. da; FERREIRA, M. A. |
Afiliação: |
Universidade Federal Rural de Pernambuco; Universidade Federal Rural de Pernambuco; Instituto Agronômico de Pernambuco; Universidade Federal Rural de Pernambuco; Universidade Federal Rural de Pernambuco; Universidade Federal Rural de Pernambuco; National Experimental University of Táchira; Universidade Estadual de Alagoas; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; Universidade Federal Rural de Pernambuco. |
Título: |
Partial replacement of sugarcane with cactus (Opuntia stricta) cladodes improves milk yield and composition in Holstein dairy cows. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Production Science, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1071/AN19648 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicado online em 3 mar. 2022. |
Conteúdo: |
CONTEXT- Sugarcane is widely used as a forage source for dairy production in tropical areas worldwide. However, due to its low fibre degradability, large amounts of concentrates are needed to meet the energy requirements of high-producing cows, increasing production costs. AIMS- To evaluate how partially replacing sugarcane with cactus (Opuntia stricta [Haw.] Haw) cladodes affects nutrient intake and digestibility, feeding behaviour, protein efficiency, milk yield, and milk composition of Holstein dairy cows. METHODS - Ten lactating Holstein cows producing 22.04 kg/day (s.d. ± 1.94) were assigned to one of five diets in a duplicated 5 × 5 Latin square design. The diets were a control diet of sorghum silage and concentrates and four dietary treatments containing different proportions of cactus cladodes as a substitute for sugarcane (replacement levels of 0%, 17%, 34%, 52% on a DM basis). Diets were formulated to be isonitrogenous, and the roughage:concentrate ratio was 64:36 on a DM basis. KEY RESULTS - Milk yield and energy-corrected milk yield increased quadratically with an increasing amount of cactus cladodes in the diet. Maximum yields of 23.7 kg milk/day and 26.1 kg energy-corrected milk/day were achieved when 34.6% and 37.6% of sugarcane was replaced with cactus cladodes respectively. Milk protein and solids contents increased linearly, and there was no impact on fat and lactose content. Feed intake changed in a quadratic manner in response to an increased cactus cladode content, with maximum intakes being observed when cactus cladodes replaced 30% of sugarcane in the diet. Nutrient digestibility was unaffected by dietary treatments. Time spent on feeding was reduced and idling time was increased as the concentration of cactus cladodes increased in the diet. CONCLUSION - Partial replacement of sugarcane with cactus cladodes can increase dairy cows? milk yield without causing any detrimental effects on milk composition or other productionrelated variables. Implications. Cactus cladodes can be an important forage source for dairy cows and other ruminants in the semiarid region of Brazil and other drylands across the globe. MenosCONTEXT- Sugarcane is widely used as a forage source for dairy production in tropical areas worldwide. However, due to its low fibre degradability, large amounts of concentrates are needed to meet the energy requirements of high-producing cows, increasing production costs. AIMS- To evaluate how partially replacing sugarcane with cactus (Opuntia stricta [Haw.] Haw) cladodes affects nutrient intake and digestibility, feeding behaviour, protein efficiency, milk yield, and milk composition of Holstein dairy cows. METHODS - Ten lactating Holstein cows producing 22.04 kg/day (s.d. ± 1.94) were assigned to one of five diets in a duplicated 5 × 5 Latin square design. The diets were a control diet of sorghum silage and concentrates and four dietary treatments containing different proportions of cactus cladodes as a substitute for sugarcane (replacement levels of 0%, 17%, 34%, 52% on a DM basis). Diets were formulated to be isonitrogenous, and the roughage:concentrate ratio was 64:36 on a DM basis. KEY RESULTS - Milk yield and energy-corrected milk yield increased quadratically with an increasing amount of cactus cladodes in the diet. Maximum yields of 23.7 kg milk/day and 26.1 kg energy-corrected milk/day were achieved when 34.6% and 37.6% of sugarcane was replaced with cactus cladodes respectively. Milk protein and solids contents increased linearly, and there was no impact on fat and lactose content. Feed intake changed in a quadratic manner in response to an increased cactus clado... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Concentrate ratio; Desempenho; FDN indigestível; Indigestible NDF; Proporção de concentrado; Roughage. |
Thesagro: |
Agronegócio; Energia; Gordura; Leite; Pecuária; Volumosos. |
Thesaurus NAL: |
Agribusiness; Energy; Livestock; Milk fat; Semiarid zones. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03465naa a2200457 a 4500 001 2140606 005 2022-10-04 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1071/AN19648$2DOI 100 1 $aSANCHEZ, B. M. S. 245 $aPartial replacement of sugarcane with cactus (Opuntia stricta) cladodes improves milk yield and composition in Holstein dairy cows.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aPublicado online em 3 mar. 2022. 520 $aCONTEXT- Sugarcane is widely used as a forage source for dairy production in tropical areas worldwide. However, due to its low fibre degradability, large amounts of concentrates are needed to meet the energy requirements of high-producing cows, increasing production costs. AIMS- To evaluate how partially replacing sugarcane with cactus (Opuntia stricta [Haw.] Haw) cladodes affects nutrient intake and digestibility, feeding behaviour, protein efficiency, milk yield, and milk composition of Holstein dairy cows. METHODS - Ten lactating Holstein cows producing 22.04 kg/day (s.d. ± 1.94) were assigned to one of five diets in a duplicated 5 × 5 Latin square design. The diets were a control diet of sorghum silage and concentrates and four dietary treatments containing different proportions of cactus cladodes as a substitute for sugarcane (replacement levels of 0%, 17%, 34%, 52% on a DM basis). Diets were formulated to be isonitrogenous, and the roughage:concentrate ratio was 64:36 on a DM basis. KEY RESULTS - Milk yield and energy-corrected milk yield increased quadratically with an increasing amount of cactus cladodes in the diet. Maximum yields of 23.7 kg milk/day and 26.1 kg energy-corrected milk/day were achieved when 34.6% and 37.6% of sugarcane was replaced with cactus cladodes respectively. Milk protein and solids contents increased linearly, and there was no impact on fat and lactose content. Feed intake changed in a quadratic manner in response to an increased cactus cladode content, with maximum intakes being observed when cactus cladodes replaced 30% of sugarcane in the diet. Nutrient digestibility was unaffected by dietary treatments. Time spent on feeding was reduced and idling time was increased as the concentration of cactus cladodes increased in the diet. CONCLUSION - Partial replacement of sugarcane with cactus cladodes can increase dairy cows? milk yield without causing any detrimental effects on milk composition or other productionrelated variables. Implications. Cactus cladodes can be an important forage source for dairy cows and other ruminants in the semiarid region of Brazil and other drylands across the globe. 650 $aAgribusiness 650 $aEnergy 650 $aLivestock 650 $aMilk fat 650 $aSemiarid zones 650 $aAgronegócio 650 $aEnergia 650 $aGordura 650 $aLeite 650 $aPecuária 650 $aVolumosos 653 $aConcentrate ratio 653 $aDesempenho 653 $aFDN indigestível 653 $aIndigestible NDF 653 $aProporção de concentrado 653 $aRoughage 700 1 $aVERAS, A. S. C. 700 1 $aFREITAS, E. V. 700 1 $aFARIAS, L. R. 700 1 $aALBUQUERQUE, J. G. S. S. 700 1 $aALMEIDA, G. A. P. 700 1 $aMORA-LUNA, R. E. 700 1 $aMONTEIRO, C. C. F. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aFERREIRA, M. A. 773 $tAnimal Production Science, 2022.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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